Kan prostatitis worden genezen?

pijn bij prostatitis bij mannen

Prostatitis is een veel voorkomende aandoening. En vaak stellen mannen urologen de vraag "Kan prostatitis worden genezen? "

De eerste tekenen van prostatitis worden door mannen zelden serieus genomen. Ze zijn mild en leden van het sterkere geslacht besteden er vaak liever geen aandacht aan. Frivoliteit in relatie tot de eigen gezondheid kan tot veel ongewenste gevolgen leiden. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat mannen hun eigen gezondheid nauwlettend in de gaten houden, en op volwassen leeftijd na 25 jaar is het absoluut noodzakelijk om preventieve maatregelen te nemen die de ontwikkeling van prostatitis helpen voorkomen.

Het is belangrijk om de eerste symptomen van de ziekte te kennen, je eigen lichaam te horen en bij de minste veranderingen meteen een afspraak te maken met een arts. Deze ziekte gaat niet vanzelf over en het uitstellen van een consult met een gespecialiseerde specialist kan het probleem alleen maar verergeren. Met prostatitis begint een man problemen te voelen tijdens het plassen. Velen hebben een verminderde erectiele functie en een verminderd libido. Als u geen gebruik maakt van de diensten van een ervaren arts, kunt u in bijna de helft van de gevallen een van de vormen van onvruchtbaarheid krijgen.

Als de prostaatklier niet in staat is om de vereiste hoeveelheid secretie te produceren, zal dit leiden tot verminderde beweeglijkheid van het sperma. De hieronder beschreven symptomen komen niet alleen voor bij prostatitis. Ze kunnen gepaard gaan met adenoom of kanker. Daarom is het belangrijk om een uitgebreid onderzoek te ondergaan, waarna een nauwkeurige diagnose zal worden gesteld door een gespecialiseerde arts en een individueel behandelschema zal worden ontwikkeld.

Wat zijn de eerste tekenen van prostatitis?

De vormen van prostatitis kunnen verschillen, maar de symptomen bij mannen zijn hetzelfde.

Dus, met een ziekte, treden de volgende belangrijkste veranderingen in het lichaam op:

 • door knijpen in het urinekanaal wordt plassen moeilijk;
 • tijdens het plassen kan een branderig gevoel, pijn worden gevoeld;
 • verminderde potentie;
 • versnelde ejaculatie;
 • erectiestoornissen;
 • verzwakking van het orgasme.

Al deze symptomen veroorzaken angst en algemene psychologische depressie bij mannen. Dit komt door zorgen over problemen in het urogenitale systeem. Het is belangrijk dat wanneer een van de symptomen optreedt, zelfs met zijn milde vorm, onmiddellijk een afspraak wordt gemaakt met een arts. De stress die een man ervaart als gevolg van gezondheidsproblemen is een extra factor die het lichaam verzwakken. Dit bemoeilijkt de behandeling enorm, wat de oorzaak wordt van een progressieve staat van depressie.

Veel mannen die met de ziekte worden geconfronteerd, komen in een soort vicieuze cirkel terecht, waar ze zelf niet uit kunnen komen. Daarom schrijven artsen, samen met traditionele therapie, antidepressiva voor, die het behandelingsproces op mentaal niveau kunnen helpen en het herstel kunnen versnellen.

Wat is prostatitis?

Deze ziekte is een ontsteking van de prostaatklier. Dit orgaan wordt ook wel de prostaat genoemd. Voor de mannelijke voortplantingsorganen is deze klier een klein onderdeel. Het bevindt zich rond en boven de hals van de blaas. De locatie rond de urinebuis is verantwoordelijk voor veel van de onaangename symptomen van de ziekte. Als er een ontsteking optreedt, wordt de klier groter en begint de urinewegen samen te drukken. Dit veroorzaakt de moeilijkheid die mannen hebben bij het plassen.

De belangrijkste oorzaken van prostatitis zijn als volgt:

 • met een groot gewicht en een zittende levensstijl is er een schending van de bloedcirculatie in de bekkenorganen, wat kan leiden tot ontsteking van de prostaat;
 • de penetratie van infectie in het orgel leidt tot zijn ontsteking; meestal kan prostatitis urogenitale infecties veroorzaken, minder vaak - griep, tonsillitis, enz. ;
 • penetratie van bacteriën in de prostaat als gevolg van onbeschermde geslachtsgemeenschap;
 • verwondingen aan de weefsels en organen van het kleine bekken (deze ziekte wordt als professioneel beschouwd voor chauffeurs wiens werkschema gepaard gaat met een verhoogde belasting van de spieren van het perineum, evenals trillingen en trillen);
 • lage fysieke activiteit en frequente onderkoeling kunnen leiden tot ontsteking van de prostaat;
 • falen van hormonale balans en chronische ziekten van het urogenitale systeem;
 • onregelmatig seksleven;
 • vertraging bij het plassen;
 • geslachtsgemeenschap onderbroken.

Als u een zittend leven leidt, worden het zenuwstelsel, het endocriene en het cardiovasculaire systeem sterk beïnvloed. Verstoring van de circulatie van de slagaders van het kleine bekken veroorzaakt het optreden van congestie. De prostaat begint zuurstofgebrek te ervaren, wat de voorwaarden schept voor de reproductie van pathogene micro-organismen erin. Dergelijke factoren kunnen niet de oorzaak van prostatitis worden, maar ze creëren gunstige omstandigheden voor de penetratie van infectie in de prostaatklier.

Vaak zijn de oorzaken van secundaire infectie van de prostaat een ontsteking in het rectum of de urethra. De infectie gaat op en neer. In het eerste geval stijgen microben naar de prostaatklier vanuit de externe urethrale opening. In de tweede komen ze de prostaat binnen samen met de stroom geïnfecteerde urine.

Slechte gewoonten, een zittende levensstijl, ongezonde voeding - dit alles heeft een negatieve invloed op de toestand van het immuunsysteem. Als de afweer van het lichaam verzwakt is, wordt het erg kwetsbaar voor infecties en bacteriën, die een ontsteking van de prostaatklier veroorzaken.

Is het mogelijk om prostatitis zelf te genezen?

Zelfmedicatie is iets dat in geen geval mag worden gebruikt wanneer symptomen van prostatitis optreden. Zonder moderne diagnostische apparatuur en laboratoriumtests kan geen diagnose worden gesteld. Alleen een uroloog kan het ziektebeeld betrouwbaar beoordelen. Zelfmedicatie zal niet alleen niet het gewenste resultaat opleveren, maar kan de situatie ook verergeren.

Het is belangrijk om te onthouden dat de hierboven beschreven symptomen ook kunnen worden waargenomen bij adenoom, evenals bij oncologie. Daarom is diagnose ook noodzakelijk om deze gevaarlijke ziekten uit te sluiten. Het is belangrijk om tijdig een arts te bezoeken en een behandeling te ondergaan volgens zijn aanbevelingen. Alleen deze aanpak stelt u in staat om van het probleem af te komen en de gevaarlijke gevolgen voor de gezondheid te vermijden.

Het is belangrijk om uw eigen gezondheid te bewaken en te verzorgen. Artsen staan altijd klaar om te helpen, het is belangrijk om gewoon een afspraak te maken en advies in te winnen. De moderne geneeskunde heeft methoden om het ontstekingsproces in de prostaatklier te behandelen. Hoe eerder u gekwalificeerde hulp zoekt, hoe sneller uw herstel zal komen.

Prostatitis wordt op een complexe manier behandeld met behulp van verschillende medicijnen. Het behandelingsregime wordt individueel gekozen, afhankelijk van het klinische beeld en de leeftijd. Daarom kan men niet zonder contact op te nemen met een medisch centrum, en er kan geen sprake zijn van folkmethoden, evenals zelfmedicatie.

Soorten prostatitis

Om te beginnen moet worden begrepen dat de ziekte in twee vormen kan voorkomen: acuut en chronisch. In het eerste geval is algemene malaise, een verhoging van de temperatuur, mogelijk. Patiënten beginnen uitgesproken pijn te voelen in het perineum, evenals in de liesstreek. Het gevoel kan worden verhoogd met stoelgang en plassen.

Er is prikkelbaarheid en verhoogde prikkelbaarheid. Dit komt door de frequente drang om naar het toilet te gaan en het gebrek aan voldoende ontlasting, omdat de blaas niet volledig geleegd wordt.

De chronische vorm van de ziekte verloopt zonder uitgesproken symptomen. Veel patiënten letten niet op het bestaande kleine ongemak, haasten zich niet om naar een arts te gaan. Beide vormen van de ziekte worden gekenmerkt door totaal verschillende benaderingen van behandeling.

Veel mannen, die hun gezondheid voelen verslechteren, willen dit niet aan zichzelf toegeven en wenden zich tot hun arts wanneer het probleem ernstig en uitgesproken wordt. In het chronische stadium van de ziekte is de pijn niet ernstig en gaat vrij snel weg. Vermoeidheid treedt in ieder geval op tegen de achtergrond van een verzwakking van het lichaam, maar velen schrijven dit toe aan een gebrek aan rust. Het is belangrijk om jaarlijks preventieve onderzoeken te ondergaan, waarbij specialisten in een vroeg stadium een gevaarlijke ziekte kunnen identificeren. Hierdoor kunt u direct met de behandeling beginnen.

In de chronische vorm treden veranderingen op in het seksuele leven, neemt de helderheid van emoties tijdens seks af en wordt de tijd van geslachtsgemeenschap verminderd. In de urine verschijnen witte vlokken die met het blote oog te zien zijn. Afscheiding uit de urethra is mogelijk in de ochtend.

Als het acute stadium van de ziekte voor de moderne geneeskunde gemakkelijk te verslaan is, kan de behandeling van de chronische vorm aanzienlijk worden vertraagd. Wanneer de behandeling tijdig wordt gestart, zal de ziekte niet leiden tot ernstige gevolgen in het seksuele leven.

Hoe lang wordt prostatitis behandeld?

De meeste mannen zijn geïnteresseerd in de vraag hoe lang de behandeling duurt. Het is echter onmogelijk om dit van tevoren te voorspellen. Het hangt allemaal af van het klinische beeld, de tijdigheid van de behandeling en de individuele kenmerken van het organisme. Als u alle aanbevelingen van de behandelende specialist strikt opvolgt, kunt u het probleem aan en kunt u terugkeren naar het normale leven. Het is in geen geval belangrijk om zelfmedicatie te geven en onmiddellijk gekwalificeerde hulp te zoeken. Symptomen van de acute vorm kunnen in korte tijd worden verlicht, waardoor pijn en ongemak worden weggenomen.

Waar doet prostatitis pijn?

Zoals eerder vermeld, treedt bij dit ontstekingsproces in het mannelijk lichaam pijn op in het perineum en de lies. Ook kunnen patiënten een branderig gevoel in de urethra en onderrug ervaren. Wanneer u een stoelgang heeft en moet plassen, kunnen deze sensaties sterk worden versterkt. De diagnose kan in ieder geval alleen door een gespecialiseerde specialist worden gesteld. Alle symptomen zijn slechts een reden om een ziekte aan te nemen. Zonder een uitgebreide diagnose zal geen enkele specialist verantwoordelijkheid nemen voor de diagnose en behandeling.

Wie behandelt prostatitis?

De behandeling van deze complexe veelvoorkomende ziekte wordt uitgevoerd door urologen. Urologen beschikken over moderne technieken die het mogelijk maken om de ziekte nauwkeurig te diagnosticeren en een effectieve behandeling voor te schrijven. Afhankelijk van de oorzaken van prostaatontsteking. In overeenstemming met de veranderingen die zich tijdens de behandeling voordoen, kan het oorspronkelijk voorgeschreven regime worden aangepast.

Hoe prostatitis te definiëren?

Het is onmogelijk om prostatitis onafhankelijk te bepalen. Als de bovenstaande symptomen optreden, kan de ziekte alleen worden vermoed. Het is belangrijk om snel een arts te raadplegen. In overeenstemming met de bestaande symptomen, zal de arts een aantal onderzoeken voorschrijven, waarvan de resultaten hem zullen helpen een nauwkeurig beeld te krijgen en tot de enige juiste conclusie te komen over de aanwezigheid van een bepaalde ziekte.

Om in de moderne geneeskunde een nauwkeurige diagnose te stellen, worden de volgende soorten diagnostische onderzoeken gebruikt:

 • palpatie - een lichamelijk onderzoek dat de mogelijkheid biedt om de grootte van de klier te bepalen;
 • echografisch onderzoek, dat transrectaal door het rectum wordt uitgevoerd met behulp van een speciale sensor;
 • een uitstrijkje van de urethra, waarmee u de afscheiding van de klier kunt onderzoeken, om de aanwezigheid van bacteriën te bepalen;
 • algemene urineanalyse;
 • ejaculaat onderzoek;
 • bepaling van het niveau van een speciaal eiwit geproduceerd door prostaatcellen genaamd PSA;
 • bacteriologisch en cytologisch onderzoek van urine;
 • cystoscopie - een diagnose die strikt om medische redenen wordt gebruikt en wordt gebruikt als chirurgische ingreep wordt verwacht;
 • urodynamisch onderzoek, enz.

Natuurlijk worden niet alle soorten diagnostiek tegelijk gebruikt. Urologen schrijven verschillende van de genoemde voor, afhankelijk van het klinische beeld. In ieder geval moet de behandelend arts zo betrouwbaar mogelijk het beeld schetsen van wat er gebeurt. Pas na het verzamelen van anamnese en het uitvoeren van onderzoeken heeft hij de nodige gegevens om een effectieve behandeling voor te schrijven en de patiënt te helpen een gevaarlijke aandoening te verslaan.

De bovenstaande lijst met diagnostische methoden kan niet alleen worden verminderd, maar ook worden vergroot. Het hangt allemaal af van de behoeften van de arts en de vermoedens die hij heeft als gevolg van de symptomatologie die plaatsvindt. Er zijn tegenwoordig veel behandelingen voor prostaatontsteking. Ze zijn allemaal geschikt voor een bepaald ziektebeeld en zijn, met de juiste keuze, effectief.

Het is belangrijk om een ervaren uroloog te raadplegen die werkt in een medisch centrum dat een volledig scala aan diagnostische onderzoeken kan uitvoeren. Dit komt niet alleen door het comfort voor patiënten, maar ook door de snelheid van informatieoverdracht en de samenhang van het werk van het team. Onder de geneesmiddelen die veel worden gebruikt bij de behandeling van het ontstekingsproces in de prostaatklier, kunnen pijnstillers, antibiotica, worden genoemd die nodig zijn voor de bacteriële vorm van de ziekte. Er worden ook medicijnen gebruikt die prostaatoedeem kunnen verminderen, en vele andere.

Alleen de complexe therapie die door de behandelende arts wordt voorgesteld, stelt u in staat om het gewenste resultaat te bereiken en een verscheidenheid aan complicaties te voorkomen. Neem contact op met moderne medische centra, controleer uw gezondheid met speciale zorg, vergeet het belang van preventieve onderzoeken niet. Dit is de enige manier om jarenlang gezond te blijven en de ontwikkeling van verschillende ziekten te voorkomen.